Dacă te plimbi pe stradă și întrebi 100 de români ce înseamnă Valentine’s Day, cel mai probabil îți vor spune că este vorba despre inimioare cu “I love you”, ursuleți de pluș, încasări record la florărese și o luptă feroce în a încerca să găsești un loc liber la un restaurant în data de 14 februarie.
Originea Valentine’s Day
Această sărbătoare își are originile atât în tradiții creștinești cât și în cele romane. Ziua aceasta este învăluită în mister, romanțe și decapitări. Biserica Catolică recunoaște cel puțin 3 patroni sfinți care au purtat numele de „Valentinus” sau „Valentine” și au fost martirizați.
Legenda preotului care și-a lăsat amprenta cel mai mult asupra evenimentului pe care îl sărbătorim în prezent a fost cea a preotului Valentin. Acesta a trăit în perioada împăratului Marcus Aurelius Valerius Claudius Augustus altfel numit Claudius al II-lea care a domnit între anii 268-270 D.H.
Pe timpul domniei împăratului roman Claudius al II-lea, preotul creștin Valentin a fost persecutat pentru vizunea sa religioasă. Într-o încercare personală a împăratului de a-l converti pe Valentin la păgânismul roman, Valentin a refuzat și a încercat să îl convertească pe împărat la creștinism. Pentru această încercare, împăratul l-a condamnat la execuție prin decapitare.
Cât era ținut prizonier, în așteptarea execuției, preotul a înfăptuit un miracol vindecând fata temnicierului de cecitate. Cu o seară înainte de a fi executat, preotul a trimis o scrisoare de iubire către fata temnicierului semnată „From your Valentine” („De la Valentin al tău”), care ulterior a devenit cel mai puternic simbol al sărbătorii.
Evoluția Sărbătorii
În prezent, în țari precum Anglia și Franța, încă se practică tradiția de a trimite în secret scrisori către persoanele iubite, semnate „From your Valentine” sau „De votre Valentin”.
În restul lumii, varianta mai comercială a sărbătorii constă în inimioare de pluș, ursuleți gigantici și foarte multe flori. Unii aleg să meargă un pas mai departe în a-și arăta iubirea, scriind „Te iubesc… !” pe cer, cumpărând ultimul model de mașină de lux + fundiță, sau o bijuterie inscripționată pe spate cu o inimioară și inițialele celor doi.
Indiferent de modul de a petrece această sărbătoare, în stil tradițional sau modern, la nivel global este recunoscută ca fiind ziua în care ne arătăm iubirea față de partener sau, în lipsa partenerului, față de iubirea secretă.
Un cuvânt de încheiere
Data de 14 februarie este recunoscută în toată lumea ca fiind ziua iubirii. Dar, pentru cei cu adevărat îndrăgostiți, „Sfântul Valentin” este în fiecare zi a anului, iubirea fiind unul dintre cele mai puternice sentimente pe care noi, muritorii, le putem simți.
Noi, întreaga echipă Complete Media, vă dorim ca fiecare zi din an sa fie „Valentine’s Day”!
Matei Popescu
There are no comments